Μάθε πως οι εταιρείες ξέρουν ήδη τι θελεις να αγοράσεις απο το προφίλ σου στο Facebook.

Η διαφημιση αντλεί στοιχεία απο το facebook

Του Θανάση Ευσταθίου

Οι περισσότερες διαφημίσεις που εμφανίζονται σε μια ιστοσελίδα ή στο προφίλ μας στο Facebook, αφορούν προϊόντα που όντως μας ενδιαφέρουν, που έχουμε μιλήσει για αυτά  ή όπως αναφέρουν κάποιοι χρήστες,  που είχαν μόνο τολμήσει να σκεφτούν.

Αλλά πως γίνεται ο διαφημιστής ή κάποια σελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου να γνωρίζει ακριβώς τι είναι αυτό που μας ενδιαφέρει και τι ψάχνουμε την δεδομένη στιγμή;

Από τα πρώτα του βήματα ο κλάδος της Διαφήμισης και του Μάρκετινγκ, στην προσπάθεια του να δελεάσει και να πείσει τον καταναλωτή, υιοθετούσε τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες της κάθε εποχής. Για την επίτευξη του ανώτερου σκοπού συνεργαζόταν με διάφορες επιστήμες συμπεριλαμβανομένου και της ψυχολογίας, έχοντας ως μοναδικό στόχο να πείσει τον καταναλωτή για το προϊόν ή την υπηρεσία που διαφημίζει. 

Η κατάλληλη επιλογή εικόνων, ήχου ή βίντεο, καθώς και η χρήση των κατάλληλων λέξεων αλλά και η κατάλληλη ώρα προβολής ήταν λίγα από τα στοιχεία που οι διαφημιστές γνώριζαν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο από την αρχή.

Facebook και διαφημίση

Με την επικράτηση των social media στην ζωή μας οι διαφημιστές κατάλαβαν  ότι μόλις απέκτησαν ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα τους.

Τα social media κατάφεραν να καλύψουν το κενό και να συμπληρώσουν το χαμένο κομμάτι του παζλ που έλειπε από την βιομηχανία της διαφήμισης και επιθυμούσε όλο και πιο προσωποποιημένες διαφημίσεις.

 Η κατηγοριοποίηση πλέον δεν αφορά μόνο ηλικία φύλο ή οικονομική κατάσταση, αλλά κατηγοριοποίηση σε σχέση με τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι, την περιοχή που βρίσκεται αλλά και παλαιότερες καταναλωτικές συνηθειες.

Μάλιστα, όλα αυτά τα στοιχεία τα παρέχει απλόχερα ο ίδιος ο καταναλωτής στα social media.

Ebay
EBay Inc. signage is displayed at the entrance to the company’s headquarters in San Jose, California.

Τα social media αντλούν στοιχεία καταγράφοντας κάθε δραστηριότητα του χρήστη κατά την αλληλεπίδραση του με αυτά, σκιαγραφώντας ένα προφίλ που περιλαμβάνει τα πάντα για εκείνον, ακόμα και τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Όμως πως μπορεί μια σελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το amazon η το ebay να γνωρίζει τα ενδιαφέροντα μας αφού δεν έχουμε δηλώσει κάτι σε αυτούς;

Βασικά ζητήματα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το βασικά ζητήματα που καλείται να επιλύσει μια σελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου είναι:

  • Να δημιουργήσει ένα σύστημα σύστασης ψυχρής εκκίνησης, παρέχοντας συστάσεις υψηλού επιπέδου σε χρήστες κοινωνικών μέσων που συνδέονται για πρώτη φορά σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου. 
  • Να βελτιώσει τις υπάρχοντες μηχανές προτάσεων προϊόντων, παρέχοντας προτεραιότητες σε επίπεδο κατηγορίας που μπορούν να καθοδηγήσουν το σύστημα σύστασης για να βρει τομείς ενδιαφέροντος για τον κάθε χρήστη 
  • Τέλος να παρέχει τα καταλληλά εργαλεία για στοχευμένες εκστρατείες κοινωνικών μέσων.

Η αρχή λειτουργίας έχει ως εξής: Οι χρήστες συνδέονται συχνά σε ιστοτόπους ηλεκτρονικού εμπορίου με το προφίλ που έχουν δημιουργήσει σο Facebook και το Twitter.

Κατά την σύνδεση αυτή αποδέχονται ότι η ιστοσελίδα θα μπορέσει να έχει πρόσβαση σε κάποια δεδομένα όπως σελίδες που τους αρέσουν ή στα ονόματα των φίλων τους, η τοποθεσία τους, ακόμα και στο email τους. 

Amazon
A picture shows the Amazon logo at the entrance of the Amazon logistics centre in Amiens, northern France, on July 23, 2019. (Photo by DENIS CHARLET / AFP)

Το Facebook, η amazon και το ebay.

Οι εταιρείες ζητούν από τους χρήστες να μοιράζονται μόνο ένα μικρό μέρος των προσωπικών τους πληροφοριών από το προφίλ στο Facebook, προκειμένου να προστατεύσουν το απόρρητο των χρηστών και των φίλων τους.

Για παράδειγμα, τόσο το Amazon όσο και το eBay δεν ζητάνε από τους χρήστες να μοιράζονται τις δημοσιεύσεις και τα σχόλιά τους από τους  κοινωνικούς λογαριασμούς στα social media.

Όταν ένας χρήστης, κάνει είσοδο για πρώτη φορά σε έναν από αυτούς τους τόπους ηλεκτρονικού εμπορίου με εκατομμύρια προϊόντα, ο ιστότοπος δεν έχει ιστορικό αγορών ή έστω πλοήγησης, οπότε δεν μπορεί να του προτείνει κάποια προϊόντα, το λεγόμενο ως “cold start”.

Όμως όταν ένας χρήστης έχει δώσει την συγκατάθεση του για πρόσβαση στο προφίλ του στο Facebook, ο ιστότοπος μπορεί να δει ποιες σελίδες έχει δηλώσει ότι του αρέσουν.

Οπότε εάν κάποιος έχει δηλώσει ότι του αρέσουν ρούχα συγκεκριμένων Brands, τότε στα προτεινόμενα προϊόντα εμφανίζονται ρούχα αυτών των brands. Επίσης εαν  κάποιος χρήστης έχει κάνει like στην σελίδα του Iphone θα του εμφανιστεί το τελευταίο μοντέλο ή κάποια αξεσουάρ.

Πηγή: http://www2013.w3c.br/proceedings/p1521.pdf
Πηγή: http://www2013.w3c.br/proceedings/p1521.pdf

Επίσης έχουν διεξαχθεί κάποιες έρευνες  για το πως ένας χρήστης επηρεάζεται πριν καταλήξει σε κάποια αγορά. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένας χρήστης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό όταν ενημερωθεί ότι κάποιος φίλος του από το προφίλ στο Facebook προέβη σε αγορά από ένα συγκεκριμένο κατάστημα, διαμορφώνοντας του θετική άποψη για το συγκεκριμένο κατάστημα. 

Μάλιστα οι έρευνες έδειξαν ότι αυτή η πληροφορία τον επηρεάζει περισσότερο και τον βοηθά να καταλήξει σε αγορά ακόμα και από την τιμή του προϊόντος ή τις αξιολογήσεις των πωλητών από άλλους χρήστες. 

Οι ερευνες και ο μαγικός αλγόριθμος

Όμως οι ερευνητές προκειμένου να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την συμπεριφορά ενός καταναλωτή δημιούργησαν κάποιους αλγόριθμους, οι οποίοι ανέλυσαν την συμπεριφορά του κάθε χρήστη, με στοιχεία όπως το ιστορικό αγορών,  ο τρόπος πλοήγησης, τα ενδιαφέροντα, η ηλικία, η διάθεση, η οικογενειακή κατάσταση, το  φύλο και η  οικονομική κατάσταση.

Ο αλγόριθμος εντάσσει τον πιθανό αγοραστή σε μια κατηγορία κάποιου παλαιότερου πελάτη που ήδη έχει πραγματοποιήσει αγορά. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να προβλέψουν με ακρίβεια την συμπεριφορά του νέου πελάτη. Οι αλγόριθμοι αυτοί είναι ενεργοί και εξελίσσονται συνεχώς και σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο η μηχανική μάθηση. Οπότε το προφίλ στο Facebook ενός χρήστη συμπληρώνεται συνεχώς ή αλλάζει αν αλλάξουν οι συνήθειες του, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι και ο αλγόριθμος αλλάζει και εξελίσσεται και όσο περνάει ο χρόνος οι προβλέψεις του γίνονται όλο και πιο ακριβείς.

Η μηχανική μάθηση στα χέρια των Διαφημιστών.

Για την σχέση μεταξύ social media και ηλεκτρονικού εμπορίου πραγματοποιήθηκε έρευνα από τους Yongzheng Zhang και Marco Pennacchiotti. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του ebay και εντόπισε συσχετίσεις μεταξύ συλλεχθέντων πληροφοριών από το προφίλ στο facebook και των διαδικτυακών αγορών.

Καθημερινά αναπτύσσονται όλο και πιο εξελιγμένοι αλγόριθμοι μηχανικής εκμάθησης που χρησιμοποιούν διαφορετικές οικογένειες χαρακτηριστικών που προέρχονται από προφίλ Facebook για την επίλυση της πρόβλεψης συμπεριφοράς αγοράς σε μια ρύθμιση «ψυχρής εκκίνησης».

Τα αποτελέσματα σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων χρηστών του eBay που συνδέθηκαν στο Facebook δείχνουν ότι οι συμπεριφορές αγορών μπορούν να προβλεφθούν επιτυχώς χρησιμοποιώντας μόνο πληροφορίες κοινωνικών μέσων.

Οπότε την επόμενη φορά που θα δεχτείτε να δώσετε πρόσβαση στα στοιχεία του λογαριασμού σας στο Facebook, μην απορήσετε πως η εν λόγω εταιρεία ξέρει τα πάντα για σας. 

Διαβάστε επίσης:

Περι έρευνα αγοράς.

Digital Marketing και αφοσίωση πελατών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *