SOCIAL MEDIA, ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Στις μέρες μας, η συντριπτική πλειοψηφία γνωρίζει και χρησιμοποιεί social media. Η νέα αυτή εποχή έφερε σε επαφή ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Τα νέα πλέον διαδίδονται αστραπιαία γεγονός το οποίο έκανε τις αγορές να ανθίσουν. Αδιαμφισβήτητα βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή, που αναπόφευκτα έχει επηρεάσει την ανθρώπινη καθημερινότητα. Σημαντική μερίδα του κόσμου, κατηγορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αποστασιοποίηση. Πράγματι, με την χρήση τους, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου επικοινωνίας και διασύνδεσης, παρέχονται από την άνεση του σπιτιού του κάθε χρήστη. Αυτό ενδεχομένως, να του μειώνει την επιθυμία να κυκλοφορήσει και να έρθει σε φυσική επαφή, για να καλύψει την ανάγκη του για επικοινωνία. Προς διερεύνηση αυτής της άποψης, στο παρόν άρθρο θα αναζητηθούν και θα αναλυθούν εφαρμογές όπως το “Foursquare” και το “Swarm”. Οι εφαρμογές αυτές, παρέχουν πληροφορίες για καταστήματα και τοποθεσίες κοινωνικής ψυχαγωγίας. Έτσι λοιπόν, αν και πρόκειται για ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγοί κοινωνικοποίησης.  

https://foursquare.com/

Πως ξεκίνησε το εγχείρημα

Το Foursquare ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, ως ένα social media, “εφαρμογή check-in” και απροσδόκητα εξελίχθηκε σε αυτό που θεωρείται σήμερα ως ο ηγέτης στην τεχνολογία τοποθεσίας. Τα δεδομένα της εταιρίας σκιαγραφούν το πώς οι άνθρωποι κινούνται στον κόσμο. Σκοπός του ήταν η ανακάλυψη του μέλλοντος, που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία τοποθεσίας. Τα δεδομένα και η τεχνολογία που κατέχει σήμερα προσφέρουν:

 • νέες εμπειρίες για κινητά σε χιλιάδες εφαρμογές,
 • βελτιώνουν τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ μέσω μιας βαθύτερης κατανόησης των ατόμων και των τοποθεσιών και
 • βοηθούν στη διαμόρφωση των πληροφοριών που λένε οι χρήστες και οι συνεργάτες του για τα δικά τους brands.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πρωτοβουλία Foursquare for Good, επιχειρήθηκε η συμβολή στον περιορισμό της πανδημίας. Αυτό έγινε εφικτό παρέχοντας δεδομένα κυκλοφορίας στους αρμόδιους φορείς, προς αποτροπή του συνωστισμού.

Η πάλη με τον ανταγωνισμό των social media

Στην προσπάθεια να σταθεροποιηθεί στην αγορά και να αντιμετωπίσει τις ανταγωνιστικές προκλήσεις, επιχειρήθηκε  μία τολμηρή επέκταση. Η εξαγορά των Placed και Factual οδήγησε στην παροχή ευχάριστων εμπειριών σε εταιρικούς πελάτες του αλλά και σε απλούς χρήστες. Έτσι, κέρδισε μεταξύ άλλων και το στοίχημα της  προστασίας του απορρήτου των καταναλωτών. Η επέκταση αυτή, έκανε εφικτή την παροχή μιας ολοκληρωμένης εργαλειοθήκης υπηρεσιών τοποθεσίας, με τους ακόλουθους πέντε βασικούς τομείς εργαλείων:

 • Προγραμματισμού, για τη δημιουργία πιο έξυπνων εφαρμογών και αφοσίωσης πελατών, χρησιμοποιώντας γεωγραφικό περιβάλλον.
 • Analytics, που εμπεριέχουν πληροφορίες καταναλωτών για τον σχεδιασμό.
 • Κοινού, με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να προσεγγίσουν τις επιθυμητές κατηγορίες καταναλωτών για να μεταδώσουν το μήνυμά τους.
 • Απόδοσης, με τα οποία μπορούν να δοκιμάζονται και να ελέγχονται ποια μηνύματα, τμήματα και κανάλια έχουν καλύτερη εφαρμογή.
 • Καταναλωτών, όπου μέσω των εφαρμογών του και των υπηρεσιών του Foursquare Labs’ R&D προβάλλονται οι παρεχόμενες δυνατότητες. Αυτό έχει ως στόχο να εμπνεύσουν προγραμματιστές, μέσω των καινοτομιών τους, στον χώρο της αξιοποίησης των ποιοτικών δεδομένων τοποθεσίας.

Το Rebranding

Tο rebranding δεν ήταν εύκολο επίτευγμα, έπρεπε να ληφθoύν υπόψη η επιθυμητή κατεύθυνση της εταιρείας και η κατάλληλη χρονική στιγμή. Η αυξανόμενη επιτυχία που γνώρισε το foursquare, απαιτούσε μία αλλαγή ικανή να περιγράφει το πλήθος των υπηρεσιών και των δυνατοτήτων που ήταν πλέον ικανό να παρέχει. Αποτέλεσμα της ήταν η μετάβαση από ένα social media, “εφαρμογή check-in”, στο “Foursquare Everywhere“;

Το «Foursquare Everywhere» αποτυπώνει το σύνολο της νέας στρατηγικής. Για την ίδια την εταιρεία, η φράση αυτή, αποτελεί έμπνευση στους υπαλλήλους της. Ειδικότερα τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να χτίζουν και να βελτιώνουν την τεχνολογία και τα δεδομένα Foursquare. Τα δεδομένα αυτά, τροφοδοτούν ήδη εφαρμογές και εργαλεία που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά. Για την αγορά, το «Foursquare Everywhere» μεταφέρει το όραμά της εταιρείας. Επιπροσθέτως, υπαινίσσεται ότι η σημερινή τεχνολογία Foursquare, πιθανότατα έχει ήδη ενσωματωθεί στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν καθημερινά.

https://i1.wp.com/tech-ish.com/wp-content/uploads/2014/07/Foursquare-old-new-logo-swarm.jpg?ssl=1

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες

Δύο από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες, που παρέχει το Foursquare στους χρήστες, είναι οι εφαρμογές Foursquare city guide και Swarm. Οι εφαρμογές αυτές είναι πλήρως συνυφασμένες με το εγχείρημα οικοδόμησης ενός brand και μίας εταιρείας, που είναι προσβάσιμη σε όλους. Έτσι, το Foursquare διατηρεί τον χαρακτήρα μιας ανεξάρτητης πλατφόρμας, ανοιχτή σε κάθε συνεργασία.

Η Foursquare city guide app, μπορεί να αξιοποιηθεί από τον χρήστη για να οδηγηθεί στο «τέλειο σημείο», οπουδήποτε στον κόσμο. Του παρέχει χρήσιμες, θετικές κριτικές από μία αξιόπιστη παγκόσμια κοινότητά. Ακόμα του παρέχεται η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής, να παρακολουθήσει τα μέρη που έχει επισκεφθεί. Επιπλέον, μπορεί να επισημάνει τα μέρη που του κέντρισαν το ενδιαφέρον και επιθυμεί να επισκεφθεί στο μέλλον.

Τo Foursquare City

Συνοπτικά με τον οδηγό Foursquare City παρέχονται στο χρήστη οι εξής δυνατότητες:

 • Να γίνει μέλος μιας κοινότητας ανθρώπων που λατρεύουν να εξερευνούν και να αναζητούν τοποθεσίες – «κρυμμένους θησαυρούς».
 • Να διαβάζει σύντομες κριτικές, για τοποθεσίες, από πραγματικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίες είναι αυθεντικές και δεν χρηματοδοτούνται από επιχειρήσεις.
 • Να κάνει λίστες που θα τον βοηθήσουν να προγραμματίσει τις επερχόμενες επισκέψεις του σε δημοφιλή σημεία της γειτονιάς του ή περιοχών στις οποίες θα ήθελε να ταξιδέψει.
 • Να γράψει τις δικές του κριτικές για μέρη που επισκέφθηκε καθώς και να διατηρήσει ένα lifelog, με βάση το οποίο θα λάβει υπερ-εξατομικευμένες προτάσεις από την εφαρμογή.
 • Να ακολουθήσει φίλους, brands και influencers από τους οποίους θα μπορέσει να λάβει την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τον επερχόμενο προορισμό του, έχοντας στην διάθεση του  εκατομμύρια συμβουλές σχετικά με στοιχεία εκτός μενού, ευκολίες πρόσβασης σε χώρους, κωδικούς Wi-Fi και πολλά άλλα.
 • Να κρατήσει ένα ιστορικό για τα μέρη που έχει επισκεφτεί, καταχωρώντας οπτικοακουστικό υλικό που θα κρατήσει ζωντανές τις αναμνήσεις του από τις αγαπημένες του εμπειρίες.
 • Να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει σχετικά με τα ταξίδια του αλλά και τις καθημερινές αποδράσεις του με τον καλύτερο αλλά και ταχύτερο τρόπο.

Το Swarm

Με την εφαρμογή Swarm, παρέχεται στον χρήστη ένα διαδραστικό περιβάλλον “Check-in”, το οποίο τον παρακινεί με ενδιαφέρουσες ανταμοιβές και επιβραβεύσεις, εισάγοντας ευφυώς,  το στοιχείο του συναγωνισμού μεταξύ των χρηστών. Αναφέρεται τόσο στον χρήστη που επιθυμεί να περιηγείται σε τοπικά μέρη, όσο και σε αυτόν που αγαπάει να ταξιδεύει. Κάνοντας  check-in, θα μπορεί να κρατάει ένα ιστορικό με τον ακόλουθο, διασκεδαστικό τρόπο:

 • Κάθε φορά που κάνει check-in, προστίθεται μια καρφίτσα στον προσωπικό του χάρτη, ώστε να μπορεί να κοιτάει ξανά τα μέρη που έχει επισκεφθεί. Με την προσθήκη φωτογραφιών και σχολίων ενισχύει το περιεχόμενο των αναμνήσεων του.
 • Με ένα εύρος επιλογών αναζήτησης από εθνικές κουζίνες και μπαρ μέχρι και Μουσεία τέχνης, του παρέχεται η ευκαιρία να εξερευνήσει και να γνωρίσει καινούργιες εμπειρίες. Ως επιβράβευση κερδίζει διασκεδαστικά αυτοκόλλητα, ανάλογα με τους διαφορετικούς τύπους μερών που έχει επισκεφθεί, τα οποία μπορεί να επιδεικνύει στους φίλους του.
 • Όσα περισσότερα check-in κάνει, τόσο πιο χρήσιμες πληροφορίες λαμβάνει, μέσω της αξιολόγησης των συνήθειών του και του προφίλ που δημιουργεί μέσω των προτιμήσεων και των εξερευνήσεών του.
 • Κοινοποιώντας την τοποθεσία του με ένα check-in μπορεί να ενημερωθεί για τους φίλους του που είναι κοντά. Έτσι με έναν εύκολο και πρακτικό τρόπο, μπορεί να συνεννοηθεί και να συναντηθεί με τα αγαπημένα του πρόσωπα.
 • Ακόμα και αν δεν βρίσκονται φίλοι του κοντά, η εφαρμογή του παρέχει, εκτός από την χαρτογράφηση και οργάνωση των εμπειριών του, τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις περιπέτειες των φίλων του, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκονται.

Ένας απολογισμός

Ήταν μια παράξενη και ασυνήθιστη χρονιά, που αδιαμφισβήτητα επηρέασε σημαντικά την καθημερινότητα μας και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε παγκοσμίως. Παρά τις πιέσεις και τις προκλήσεις που έχει επιφέρει η πανδημία σε όλους μας, η ανάγκη του ανθρώπου να έρχεται σε προσωπική επαφή, να ταξιδεύει και να δημιουργεί καινούργιες εμπειρίες παραμένει αστείρευτη. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο άνθρωπος, όσο εύκολη και να του γίνεται η επικοινωνία από την άνεση του προσωπικού του χώρου, πάντοτε θα διψάει για την προσωπική επαφή.

Για τον λόγο αυτό, εγχειρήματα στο χώρο των social media, όπως το Foursquare, θα έχουν πάντοτε κοινό που θα τα αγκαλιάζει ένθερμα. Η τεχνολογία παραμένει ένα εργαλείο και τα εργαλεία φέρνουν αποτελέσματα ανάλογα με την χρήση τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι νέες γενιές που γαλουχούνται στον νέο ψηφιακό κόσμο, να προβούν στην ορθή χρήση των social media, για τον λόγο αυτό αποτελεί χρέος μας, να παρέχουμε την κατάλληλη παιδεία την οποία θα χρησιμοποιήσουν ως εφόδιο για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Η τεχνολογία τοποθεσίας είναι το μέλλον και όσο υπάρχουν άνθρωποι, τα ταξίδια δεν θα σταματήσουν ποτέ!

http://”https://greencrestcapital.com/wp-content/uploads/2019/12/Depositphotos_54856347_l-2015.jpg”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *