Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA ΣΤΟ SEO

Τα κοινωνικά δίκτυαsocial media επηρεάζουν την καθημερινότητα δισεκατομμύρια ανθρώπων και κατα συνέπεια το ψηφιακό μάρκετινγκ. Αναπόφευκτα επομένως επηρεάζουν τα Social Media και στο SEO. Tα στοιχεία δείχνουν ότι o αριθμός των χρηστών που χρησιμοποιούν τα social media παγκοσμίως, θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι υπάρχουν πάνω 3.5 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες το 2020 και θα φτάσουν τα 4.5 δισεκατομμύρια κατά την επόμενη πενταετία με τον μέσο χρόνο χρήσης να αντιστοιχεί σε 144 λεπτά την ημέρα.

Τα ποσοστά αυτά όμως διαφέρουν από χώρα σε χώρα και αναλόγως το πόσο «τεχνολογικά εξοικειωμένη» είναι η κάθε χώρα και ο πληθυσμός της. Kατά τον Δεκέμβριο του 2020 κυρίαρχο αποτελεί ξανά το Facebook με 2.5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα και ποσοστό 68.39% απο την συνολική χρήση των social media.

Χρήστες Social Media

SEO (Search Engine Optimization)

Με την τεχνολογική αυτή έκρηξη επομένως των social media ήταν φανερό και με την συνεχόμενη και πολύωρη ενασχόληση με αυτά των περισσότερων ανθρώπων ότι διάφορες εταιρίες, οργανισμοί όλων των ειδικοτήτων και ατομικά ο καθένας θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα αυτά τόσο για να συμβαδίζουν με τις νέες τεχνολογικές τάσεις αλλά και για την εξέλιξη μέσω της χρήσης αυτών. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις ψάχνουν τρόπους ώστε να βελτιώσουν την ψηφιακή τους προβολή στο Διαδίκτυο.

Ένας βασικός τρόπος είναι η τεχνική προώθησης ιστοσελίδων SEO (search engine optimization) που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην ψηφιακή εξέλιξη και προώθησης μιας ιστοσελίδας στον τομέα του ψηφιακού Μάρκετινγκ.

Περιλαμβάνει όλες τις πρακτικές που θα βοηθήσουν ένα site να αυξήσει την επισκεψιμότητα του από τις μηχανές αναζήτησης. Το SEO ουσιαστικά αποτελεί την διαδικασία της προσέλκυσης επισκεψιμότητας μέσω των οργανικών, πληρωμένων ή δωρεάν αποτελεσμάτων αναζήτησης σε μηχανές αναζήτησης, όπως π.χ η Google. Με άλλα λόγια είναι, η διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας με σκοπό την κατάταξη της σε υψηλότερες θέσεις, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας μέσω μηχανών αναζήτησης.

Social Media και SEO

Με βάση τα παραπάνω είναι σίγουρο ότι το SEO και τα κοινωνικά δίκτυα πλέον έχουν αλληλένδετη σχέση μεταξύ τους και το ένα επηρεάζει το άλλο. Σήμερα η τάση είναι να εμπλέκεται το ένα με το άλλο με κοινό στόχο τους να είναι το ποιοτικό περιεχόμενο. Στο άμεσο μέλλον όμως ο συνδυασμός social media και SEO θα θεωρείται βασική προϋπόθεση για την προώθηση ιστοσελίδων στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης όπως της Google. Καθώς δισεκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν τα social media μια σωστά πετυχημένη στρατηγική SEO φέρνει τους υποψήφιους επισκέπτες της ιστοσελίδας και της social page σε άμεση επαφή. Συνεπώς, οι μηχανές αναζήτησης αξιολογούν μια ιστοσελίδα και από την παρουσία τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην πράξη αυξάνεται η κινητικότητα (traffic) της ιστοσελίδας και η επισκεψιμότητα της.

Περισσότεροι χρήστες στον ιστότοπο, σημαίνει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα πετυχαίνοντας έτσι καλύτερη κατάταξη. Τα Social Media συνεπώς, επηρεάζουν σημαντικά την επισκεψιμότητα του ιστότοπου, παρέχοντας μεγαλύτερη προβολή στο περιεχόμενο που παρέχει μέσα απο «κοινωνικά αποτυπώματα» (social signals). Τα «αποτυπώματα» αυτά αναφέρονται σε κοινοποιήσεις (shares), μου αρέσει (likes) και σχολιασμό (comment) στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Τα βασικά στοιχεία που το SEO αλληλεπιδρά με τα social media στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης είναι τα εξής:

 1. τα ποσοστά των χρηστών που ακολουθούν μια social media σελίδα
 2. ο αριθμός των κοινοποιήσεων σε άρθρα
 3. ο αριθμός των backlinks (συνδέσμοι που οδηγούν στην ιστοσελίδα μας),
 4. ο αριθμός των ενεργών χρηστών που αλληλεπιδρούν με την σελίδα μας με likes shares και emoticons
 5. η αμεσότητα στις απαντήσεις σε μια πιθανή ερώτηση σε κάποιο social media
 6. η καθημερινή ενημέρωση της σελίδας στα social media
 7. η ενσωμάτωση βίντεο, podcasts, blog posts
 8. η αύξηση του χρόνου παραμονής στην ιστοσελίδα σας καθώς και του αριθμού των επαναλαμβανόμενων επισκέψεων σε αυτή
 9. αν πρόκειται για επιχείρηση και αντίστοιχη ιστοσελίδα, η ενημέρωση των προσωπικών στοιχείων όπως η διεύθυνση, το email και το τηλέφωνο της επιχείρησης πρέπει να είναι ενσωματωμένα στην social media σελίδα ενισχύοντας έτσι τα τοπικά αποτελέσματα αναζήτησης (local seo).

Παράδειγμα:

Δείγμα ότι μια καλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζει το SEO φαίνεται και στην επόμενη εικόνα όπου αναζητήθηκε το “ionio πανεπιστήμιο” και η social media page ήταν στην τρίτη θέση κατάταξης στην μηχανή αναζήτηση της Google.

Συμπεράσματα

Η ενοποίηση επομένως των social media και του SEO θα πρέπει να βασίζεται στα εξής βασικά βήματα:

 1. Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας να είναι πρωτότυπο και ελκυστικό για τον επισκέπτη
 2. Ο συντάκτης άρθρου/post είτε στην ιστοσελίδα είτε στην social media σελίδα να είναι αξιόπιστος. Όσο πιο αξιόπιστη είδηση και συντάκτης τόσο ανεβαίνει στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης και σύμφωνα με το Google Author Rank.
 3. Εύκολο και εύχρηστο μενού και περιβάλλον σε όλη την ιστοσελίδα
 4. Ενσωμάτωση μηχανισμών στην ιστοσελίδα που ευνοούν την προώθηση του στα social media
 5. Ενσωμάτωση μηχανισμών στην social media σελίδα που ευνοούν την προώθηση της αντίστοιχης ιστοσελίδας
 6. Το περιεχόμενο και η άμεση ενημέρωση των social media να θέτει τον επισκέπτη σε διάδραση,
 7. Διάδραση είτε πατώντας like ή share ή comment ή και με μορφή διαγωνισμού έπαθλο δώρα.
Πως τα social media επιδρούν στο CEO
Social Media supports SEO

Συντάκτης: Τσιάλος Δημήτριος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *