To mobile marketing ήρθε για να μείνει!

Mobile marketing & payment

Από την Ιουλιανή Ανωμερίτου

To mobile marketing & payment ήρθαν για να μείνουν!

Η ιλιγγιώδης διείσδυση του διαδικτύου και των νέων μέσων. Αναπόφευκτα έχει μετατρέψει το πεδίο εφαρμογής του ψηφιακού μάρκετινγκ και των πληρωμών. Η παραπάνω θέση υποστηρίζεται από το γεγονός πως οι επιχειρήσεις πλέον δεν αρκούνται στις παραδοσιακές τεχνικές σχεδιασμού, προώθησης και εξυπηρέτησης.

Αντιθέτως, παρατηρείται πως οι εταιρίες προσαρμόζονται στις αλλαγές των αναγκών και της συμπεριφοράς των χρηστών λόγω της αυξανόμενης χρήσης των smartphones.

Με αποτέλεσμα το κινητό τηλέφωνο να αποτελεί σήμερα ο νούμερο ένα στόχος για προβολή ή προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Με λίγα λόγια…

Το mobile marketing για όσους δεν γνωρίζουν αποτελεί μέθοδος ή τεχνική προώθησης, πώλησης, μάρκετινγκ, διαφήμισης ή παροχής πληροφοριών για προϊόντα ή υπηρεσίες  με στόχο τους καταναλωτές των mobile συσκευών.

Ανάλογα με το κανάλι επικοινωνίας, το mobile marketing εφαρμόζεται με κάποιους τρόπους όπως το Display Advertising για τα mobile portals ή applications,  e-mail όπως  sms, mms ή Notifications και τέλος  μέσω του Search και πιο συγκεκριμένα του content search.

Η αξία του Mobile marketing

Το mobile marketing ή αλλιώς κινητό μάρκετινγκ αποτελεί ανερχόμενη τάση της εποχής. Ενώ μάλιστα, έχει υιοθετηθεί από διαφημιστές και marketers  λόγω του αυξανόμενου κέρδους, της αμεσότητας, της ευκολίας στην εμπειρία χρήσης και του χαμηλού σχετικά κόστους που προσφέρει.

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν ταυτιστεί πλέον με το εμπόριο και τη διαφήμιση καθώς χιλιάδες διαφημίσεις και e-shops ειδικά μέσω εγκατεστημένων εφαρμογών κατακλύζουν τους χρήστες καθημερινά!

Το m-commerce, το 5G, η συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση του περιεχομένου των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, η απίστευτη αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων για κινητές συσκευές με στόχευση τοποθεσίας, η τεράστια ανάπτυξη του gaming για κινητά, διαφημίσεις εντός εφαρμογής.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν λόγοι και τάσεις που έχουν καταστήσει το mobile marketing εξαιρετικά περιζήτητό.

Αναπόσπαστο εργαλείο για χρήστες και εταιρίες!

Μεγάλοι κολοσσοί όπως η Google, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ή δημοφιλή brands  έχουν συνειδητοποιήσει πως η απουσία εμφάνισης τους από τα κινητά τηλέφωνα οδηγεί στην μείωση του πελατολογίου τους και στον αποκλεισμό τους από εξαιρετικά σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Παράλληλα όμως και οι ίδιοι χρήστες του διαδικτύου νιώθουν άνετα όχι μόνο να κάνουν περιήγηση αλλά να αγοράζουν ή να εκτελούν όλο και περισσότερες ενέργειες απευθείας από τα τηλέφωνά τους ή άλλες κινητές συσκευές.

Το mobile περιβάλλον έχει τη δυνατότητα εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης χρήσης του, να προσωποποιεί και να σκιαγραφεί επιτυχώς τον κάθε δυνητικό χρήστη ή υποψήφιο πελάτη που θέλει να προσεγγίσει ή εκάστοτε επιχείρηση ή υπηρεσία.

Trend της εποχής..

Κορυφαίο trend δεν αποτελεί μόνο ή mobile διαφήμιση εταιριών και των brand αλλά και η προώθηση εφαρμογών για κινητά.

Η  θέση αυτή επιβεβαιώνεται, έτσι για του λόγου το αληθές και από έρευνα του  BI Intelligence στην Αμερική όπου διαπιστώθηκε ότι τα κέρδη από διαφημίσεις για εγκατάσταση εφαρμογών για το 2019 ανέρχονταν στα 6,8 δισεκατομμύρια!

Το είδος της διαφήμισης αυτής βοηθάει τους marketers να συλλέξουν, να μετρήσουν και να δημιουργήσουν  πιο αποτελεσματικά δεδομένα χρηστών για ενέργειες marketing.

Κλειδί επιτυχίας το mobilie friendly για τους marketers

Όμως,  το μεγάλο στοίχημα για αυτούς συγχρόνως είναι να οδηγήσουν τον χρήστη, να συμπεριφερθεί όπως επιθυμούν ( εγκατάσταση εφαρμογής και περιήγηση στο περιεχόμενο της.)

Αναμφίβολα, η κινητή συσκευή έχει γίνει άκρως προσωπική και ο χρήστης εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις λειτουργίες της, οι οποίες καταχωρούν όλο και περισσότερα προσωπικά στοιχεία και ζητούν προσβάσεις, όπως στο μικρόφωνο της συσκευής, τη τοποθεσία, στη συλλογή φωτογραφιών ή το email μέσω εξουσιοδοτήσεων.

Το mobile friendly έχει πάρει τεράστιες προεκτάσεις. Αφού πλέον έχει αποκτήσει και πρωταρχικό ρόλο στο κομμάτι των συναλλαγών και των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών  και ασύρματων συσκευών.

Το mobile banking άλλαξε το παρασκήνιο!

Η αξιοπιστία και η υιοθέτηση  των ηλεκτρονικών μεθόδων και μέσων  πληρωμής απασχολούσε για αρκετό διάστημα ειδικά στην Ελλάδα, τόσο χρήστες όσο και επιχειρήσεις.

Ο προβληματισμός των ατόμων ήταν η εκμάθηση του mobile ή desktop payment ( e- banking συναλλαγές) και οι πιθανότητες λάθους, εξαιτίας του ψηφιακού αναλφαβητισμού, φαινόμενο, αρκετά αισθητό μέχρι σήμερα!

Από την άλλη επιχειρήσεις και εταιρίες δυσανασχετούσαν για το ποιες ενέργειες marketing θα ασκήσουν και πως θα εντάξουν το διαδικτυακό μοντέλο συναλλαγών στις υπηρεσίες τους. Κάνοντας το όσο πιο φιλικό γίνεται στις κινητές συσκευές προς όφελος της εμπειρίας του χρήστη.

Στις μέρες, σε ικανοποιητικό βαθμό έχει μειωθεί η αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας ως προς τη πραγματοποίηση πληρωμών και συναλλαγών μέσω κινητών συσκευών και χρήσης πιστωτικών καρτών.

Σε αυτό το αποτέλεσμα έχει συνεισφέρει και η συνεχόμενη προβολή και προώθηση του mobile banking τόσο σε παγκόσμιο φάσμα όσο και σε εθνικό.

Ενώ ταυτόχρονα, η εφαρμογή νομικών πλαισίων σχετικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως η Ευρωπαϊκή οδηγία PSD2 , τα οποία καταστούν τις πληρωμές εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου πιο ασφαλείς και εύκολες, έχουν συμβάλει και αυτά εξαιρετικά στην ανοδική πορεία της πιστότητα των χρηστών.

Η ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη κατά τη διάρκεια μια ηλεκτρονικής πληρωμής μέσω αποδοχής push notification μέσα από ένα mobile app και η εισαγωγή extra κωδικών pin για τη διασταύρωση της ταυτότητας του χρήστη, πριν την ολοκλήρωση της πληρωμής.

Αποτελούν δειγματοληπτικά γνωρίσματα που έχουν συντελέσει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας, μεταξύ mobile χρήστη και mobile payment.

Συμπερασματικά

Oι αλλαγές που έχουν εμφανιστεί και στο marketing και στις συναλλαγές εξαιτίας της ραγδαίας αυξανόμενης χρήσης των mobile devices είναι αδιαμφισβήτητες!

Παρόλα αυτά, οι ανάγκες των χρηστών για γρηγορότερη και εργονομική εμπειρία χρήσης και οι βλέψεις των επιχειρήσεων για συλλογή περισσοτέρων εξατομικευμένων χαρακτηριστικών των ενδιαφερόμενων target groups για την αύξηση πελατών και κέρδους.

Έχουν διευρύνει και επανασχεδιάσει τόσο την πληροφοριακή αρχιτεκτονική και την διεπαφή των επιχειρήσεων στο διαδίκτυο, όσο και τις ενέργειες, τις τεχνικές marketing ( πιο στοχευμένες), τα ερεθίσματα και τις απαιτήσεις των mobile χρηστών.

Σίγουρα, το mobile marketing & το mobile payments ενδέχεται να απασχολήσουν τόσο marketers, ερευνητές, τεχνολογικούς κολοσσούς όσο και χρήστες για πολλά χρόνια ακόμη. Αφού αποτελούν τάσεις στο τομέα του digital που ήρθαν για να μείνουν!

Πηγές

https://www.marketingdive.com/news/5-trends-that-will-move-mobile-marketing-in-2020/569725/

https://blog.wedia.gr/4-pragmata-gia-to-mobile-marketing

https://www.mdgadvertising.com/marketing-insights/7-mobile-marketing-trends-to-watch-in-2020/

https://www.iab.gr/guide/mobile-marketing

https://www.piraeusbank.gr/el/Idiwtes/Epikoinonia-Eksypiretisi-Pelaton/psd2/ypiresies-plhrwmwn-psd2

Δείτε επίσης

Mobile Marketing and Consumer Behaviour
Current Research Trend

To οικοσύστημα του mobile marketing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *